De Vermogensmonitor 2018
Voorwoord

Een leven lang vermogen

Bepalen een goede gezondheid, het gezin of familie en leuke dingen doen in de vrije tijd ook uw levensgeluk? Zijn een mooie tijd met de familie hebben en gezond blijven de belangrijkste drijfveren in uw leven? De meeste vermogenden reageren op beide vragen met een volmondig ‘ja’, zo blijkt uit ons jaarlijkse onderzoek de Vermogensmonitor.

Het bezit van vermogen definieert dus niet wie u bent of hoe u zich voelt. Het kan wel bijdragen aan een prettig leven. Des te belangrijker is het om (financieel) vitaal te blijven.

(Financiële) vitaliteit is een belangrijk onderwerp in ons tweede, grootschalige onderzoek onder vermogenden. De resultaten van de Vermogensmonitor – uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK – zijn de basis van het (online) magazine. In deze Vermogensmonitor zetten we de belangrijkste uitkomsten over onder andere ondernemen, filantropie, financiën, duurzaamheid, beleggen en schenken & erven op een rij. Wist u bijvoorbeeld dat de helft van de vermogenden zich niet voorbereidt op het erven van familievermogen? Of dat bijna 36% van de Nederlandse ondernemers verwacht hun bedrijf uiteindelijk op te heffen? Is het niet mooi om te zien dat 60% van de vermogenden als vrijwilliger actief is?

Vermogen definieert niet wie u bent of hoe u zich voelt

In dit magazine vindt u niet alleen de onderzoeksresultaten. U leest ook inspirerende en persoonlijke verhalen van ondernemers, experts, wetenschappers en uiteraard klanten van onze bank. Zeker aan te bevelen is het interview met de Belgische demograaf Michel Poulain, die onderzoek deed naar zogenaamde blue zones. Dit zijn plekken waar mensen opvallend lang leven. Ook spraken we met Cécile Kam van Amref Flying Doctors over de verandering in de manier waarop zij filantropie bedrijven. Met name bij jonge filantropen is een verandering in geefgedrag zichtbaar, legt ze uit. Laat u verrassen door de verhalen en lees meer over de onderzoeksresultaten in deze Vermogensmonitor.

Veel leesplezier!

Choy-Lin van der Hooft-Cheong

Choy-Lin van der Hooft-Cheong is sinds 2017
Managing Director van ABN AMRO MeesPierson.

choy.van.der.hooft-cheong@nl.abnamro.com