Ondernemen maakt de wereld mooier

Geluk is een ongrijpbaar iets, dat opgebouwd lijkt uit verschillende factoren. Uit de Vermogensmonitor 2018 blijken een goede gezondheid en tijd doorbrengen met familie voor velen verreweg het belangrijkste te zijn. Maar welke rol speelt de factor geld? Maakt dat gelukkig? ‘Ze’ zeggen van niet, maar een ding is zeker: succes stelt je in staat dingen te doen die er voor jou toe doen. En daar wordt een mens gelukkig van! Aan het woord zijn Stef van Dongen en Twan Heetkamp.

Vragen naar waar een mens gelukkig van wordt, is soms vragen naar de bekende weg. Maar achter die weg liggen vaak nog verschillende mooie paadjes verscholen. Zo ook voor Stef van Dongen. ‘Het leven vieren met de mensen waarvan ik hou, dat is een belangrijke factor voor mijn levensgeluk. Met goed eten en op mooie plekken’, lacht Stef van Dongen. Daarnaast noemt hij nog drie andere essentiële bouwstenen. ‘De oorspronkelijke betekenis van economie is zorgdragen voor ons huis. In mijn geval heb ik het dan over drie ‘huizen’. Het eerste is een gezond lichaam en heldere geest. Zorg ik daar goed voor? Zo ja, dan merk ik dat. Ik word creatiever en scherper. Het tweede huis is mijn familie en de community waarin ik leef. Zijn de mensen waarmee ik samenleef verbonden met zichzelf, hun talent, hun purpose en kunnen ze voorzien in hun levensonderhoud?

Filantropen en investeerders kunnen samen veel synergie creëren, alleen doet nog niemand het.

Het derde huis is onze planeet. Leef ik in een gezonde leefomgeving met drinkbaar water, gezonde bodem en inspirerende natuur? Als ik zorgdraag voor mijn figuurlijke huizen, dan brengt mij dat geluk.’

‘Met Enviu beginnen we sociale ondernemingen in Nederland, India en Oost-Afrika om grote sociale en milieuproblemen stukje bij beetje structureel op te lossen. Denk aan het opzetten van een pensioenfonds voor de allerarmsten of een op waterstof aangedreven vrachtschip. Om dat te realiseren moet je met oplossingen komen die buiten het huidige systeem vallen. Echt nieuwe dingen bedenken en dat begint met analyseren: waarom bestaat dit probleem? Wat is een mogelijke oplossing en waarom bestaat die nog niet? Welke innovaties en experimenten zijn nodig? Om dat proces op gang te helpen, is natuurlijk wel geld nodig.’

Blended finance

Van Dongen bekostigt het opzetten van de sociale ondernemingen en bijbehorende projecten met blended finance, een relatief nieuw idee. ‘Bij blended finance brengen we filantropisch geld, particuliere financiers en andere investeerders strategisch samen. Het doel is om een positief rendement te behalen voor zowel investeerders als de gemeenschap waarin wordt geïnvesteerd. Filantropen en investeerders kunnen samen veel synergie creëren, alleen doet nog niemand het.’ De sociaal ondernemer legt uit hoe het werkt: ‘Vaak starten we met filantropisch geld. Dit is geld waarmee hoog risico kan worden genomen. Er is immers nog geen business case. Maar die beginfase van een project is juist ontzettend belangrijk. Onderzoek, experimenteren en innoveren om vervolgens te starten met een pilot. De volgende stap is dan om een markt te creëren, de onderneming op te zetten en rendement te gaan behalen. Voor investeerders het moment om in te stappen. Die zijn op hun beurt ontzettend belangrijk voor het slagen van een project, zij zorgen namelijk voor bedrijfscontinuïteit en de grootschalige impact.’

Tegen de tijd dat ik 27 jaar was, wist ik wat ik é cht belangrijk vond

Retraite voor wereldveranderaars

Zoals zoveel ondernemers is Van Dongen niet alleen bezig met dit bedrijf. Onlangs startte hij Pioneers of Our Time, een projectontwikkelaar van impactprojecten voor vermogenden met onder andere een retraite in Spanje voor wereldveranderaars. Mensen zoals Van Dongen zelf, die zo druk zijn met sociaal ondernemen dat het soms ontbreekt aan tijd, ruimte en energie voor zelfreflectie. Van Dongen is daar zelf ook bewust mee bezig. ‘Keerpunt in mijn leven was toen ik op mijn 22e in Ecuador van een berg viel. Toen ben ik na gaan denken over wat ik echt belangrijk vind in mijn leven. Tegen de tijd dat ik 27 jaar was, wist ik het. Ik wilde zakelijk bijdragen aan een economie die eerlijk en duurzaam is. Nog steeds blijf ik mezelf ontwikkelen. Maar het is ook goed om daar af en toe actief over na te denken. Bijvoorbeeld door je even terug te trekken in de wildernis. Door rust te nemen creëer je ruimte voor nieuwe ideeën. En krijg ik de inspiratie en energie om de goede dingen te blijven doen’.

Stef van Dongen

De Rotterdammer Stef van Dongen is een geboren ondernemer. Zijn allereerste bedrijf startte hij toen hij 17 jaar was, een boodschappenservice. Later volgden bedrijven in de financiële dienstverlening. Tegenwoordig leidt hij zijn bedrijf Enviu. Dat richt zich op het oplossen van maatschappelijke problemen door bedrijven op te starten en producten en diensten te ontwikkelen die de levenskwaliteit verbeteren. En onlangs startte hij weer een nieuw bedrijf: Pioneers of our time. Daarnaast is hij voorzitter van Nexus Europe, een gemeenschap die jonge filantropen, impactinvesteerders en sociaal ondernemers met elkaar verbindt.

Finance the future?

Net als Stef van Dongen en Twan Heetkamp zijn er steeds meer ondernemers die op een andere manier naar de zaken kijken. Ze creëren impact met hun onderneming, zonder het zakelijke aspect uit het oog te verliezen. Door bijvoorbeeld circulair te werken om de uitputting van grondstoffen tegen te gaan. Winst op alle fronten dus. ABN AMRO helpt ondernemers die het anders willen doen. Meer weten?

abnamro.nl/financethefuture

Twan Heetkamp noemt zelf The New Cool een uit de hand gelopen hobby. De oprichter van dit bedrijf in elektrische koeltrailers vertelt hoe dat ging: ‘Ze zeggen wel eens dat de beste ideeën ontstaan op een feestje. Nou, in dit geval liep het ook zo. Mijn broers en ik kwamen op het idee om zonnepanelen op het dak van een trailer te plaatsen en energie op te wekken. Dat werkte niet helemaal zoals wij wilden, maar het zaadje was wel geplant. Inmiddels hebben we 22 elektrische koeltrailers die stiller en schoner zijn dan reguliere dieseltrailers. Vooralsnog is het een dure hobby. Ik kan het doen vanwege de verkoop van mijn bedrijf, maar voorlopig leg ik er geld op toe. Toch geloof ik er heilig in. Natuurlijk moet er wel een moment komen dat we winst maken, ik ben tenslotte ook ondernemer. Maar belangrijker is het om continuïteit op te bouwen met de onderneming, om zo echt wat te bereiken in de wereld, uit te breiden in de rest van Europa en de Verenigde Staten. En ja, daar heb je soms een lange adem voor nodig.’

Wij hebben de middelen, dus wij moeten het doen

In de voetsporen van Elon Musk

De ondernemer werd getriggerd door Elon Musk, die de wereld veranderde met Tesla. ‘Als je het goed aanpakt, dan kan ook de transportwereld volledig elektrisch worden. Daar ben ik van overtuigd. Want elektronische mobiliteit is de toekomst. En dat vind ik ook reuze interessant, dat we die energietransitie nog mee gaan maken. Ik zie het als onze plicht om als westerse wereld die extra stappen te zetten die nodig zijn om diezelfde wereld ietsje beter te maken. Wij hebben de middelen, dus wij moeten het doen. En als iedereen in zijn of haar vakgebied nou dat beetje extra geeft, dan komen we samen heel ver. Vooral de mensen die op een positie zitten waarin ze beslissingen kunnen nemen, kunnen het verschil maken. Maar daar heb je wel ballen voor nodig. Ben je daarvoor te laf? Dan heb je wat mij betreft niets te zoeken in zo’n positie. Dus ja, ik gooi wel eens de knuppel in het hoenderhok. Dat wordt niet altijd gewaardeerd, maar anders kom je nooit verder.’

Geld wordt overgewaardeerd

Heetkamp vertelt gedreven over zijn vakgebied en de kansen die hij ziet voor elektronische mobiliteit. Het is die drive die maakt dat hij dit doet en die bijdraagt aan zijn levensgeluk. Toch gaat het voor hem zeker niet alleen om financieel succes. ‘Ik geef toe, je moet eerst geld hebben om erachter te komen dat het niet zo belangrijk is. Als je het mij vraagt, is het overgewaardeerd. Geluk zit in kleinere dingen. In vriendschap en de natuur. In de juiste balans vinden. Maar voor mij zit dat ook in een bijdrage leveren aan de wereld. Ik doe dat door op mijn manier te ondernemen, met de kennis van de transportwereld die ik heb. Zodat de wereld een stukje schoner en stiller wordt.’

Twan heetkamp

De Venlonaar Twan Heetkamp verkocht in 2016 zijn succesvolle transportbedrijf. Maar dat betekent allerminst dat hij met vervroegd pensioen is gegaan. Tegenwoordig runt hij The New Cool, het bedrijf waarmee hij elektrische koeltrailers op de markt bracht en zo de wereld ietsje schoner en stiller maakt.